Februari 2019

Fijne motoriek verbeteren

In februari 2019 kreeg Aiden weer de kans om dolfijnondersteunde therapie te volgen bij Curacao Dolphin Therapy Center. Door onze eerdere ervaringen daar wisten we wat voor mooie dingen we konden verwachten, en we hadden dan ook een paar belangrijke doelen gesteld. Zo wilden we graag Aiden’s fijne motoriek verbeteren, zodat hij gerichter picto’s of voorwerpen aan te wijzen om zo zijn mogelijkheden tot communicatie te vergroten en hem de kans te geven meer “spel” te ontwikkelen. Ook wilde wij zijn focus weer vergroten, ter verbetering van zijn concentratie.

Een stapje terug

Na een zeer onrustige vlucht waar Aiden niet stil kon blijven zitten, kwamen we aardig vermoeid aan op Curaçao. Daar kwamen we al snel achter de reden van zijn onrust; hij bleek hoge koorts te hebben. Dit, in combinatie met zijn lage energieniveau van de afgelopen maanden, maakte het noodzakelijk om vanaf dag 2 zijn therapietijd te vervroegen (hij was oorspronkelijk pas eind van de middag aan de beurt). Hierdoor moest hij ook van therapeute wisselen. Dat was wel even wennen, voor beide kanten, en het leek er even op dat ze niet de juiste “knopjes” vonden om Aiden te laten “werken”. Zou het deze keer dan geen succes worden? Maar zoals altijd bij het CDTC komt het wel goed na overleg van ouders en therapeuten. Er werd afgesproken even “een stapje terug” te doen en de therapie te richtten op het verbeteren van Aiden’s lichaamsbesef. Zo werd hij elke dag onder een gewichtsdeken gelegd en werden diverse lichaamsdelen benoemd terwijl ze stevig op die plekken drukten. Al snel werd Aiden rustiger en verbeterde zijn focus.

Werken met de grove motoriek

Intussen ging een kersverse therapeut die meeliep met de sessies, met Aiden’s grove motoriek aan de gang. Bij het omkleden en voorbereiden van de watersessie werd Aiden geleerd zijn been hoog op te trekken zodat hij zijn broek aan of uit kon doen. Ook oefenden ze met het steunen op zijn handen, zowel tijdens zit als bij het in en uit zijn rolstoel komen. In de therapieruimte werd verder gewerkt aan het wegduwen van de zwaartedeken en werd het gevoel van zijn handen verbeterd door dagelijkse massage en druk op zijn handen.

Werken met de dolfijnen

In het water met de dolfijn werd de nadruk gelegd op ontspanning en plezier, wat niet wil zeggen dat er niets gebeurde, integendeel. Zo moest Aiden de dolfijn heel gericht aanraken om rondjes te kunnen zwemmen, kreeg hij veel diepe druk op zijn gezicht en schouders door de kusjes en knuffels van de dolfijn en was communicatie en goed kijken een vast onderdeel van de watersessies.

Veel verbetering

In de loop van de therapieperiode werd al duidelijk dat zijn focus weer toenam. Hij ging zijn armen veel gebruiken, zowel bij het opstaan uit zijn (rol)stoel als bij het los zitten op bv. de grond of een bank. Hierdoor houdt hij het los zitten beter vol. Ook is Aiden nu veel bezig met het wegrollen van ballen en auto’s waardoor hij zich wat langer kan vermaken als hij op grond speelt. Zeer opvallend was ook dat Aiden toen hij zijn kleine babynichtje ontmoette, hij haar heel zacht over haar wang aaide en vervolgens heel gericht en gecontroleerd de speen uit haar mond trok en vasthield. Zo’n beheersing van zijn handgebruik hadden we nooit eerder gezien!

Uitbreiden woordenschat

Buiten de therapiesessies hebben we ook enorm veel gehad aan een uitgebreid consult met 2 logopedistes. We hebben heel veel geleerd over het uitbreiden van zijn woordenschat via de spraakcomputer. Waar we op moeten letten, welke mogelijkheden er zijn, maar ook bevestiging dat we goed bezig zijn. Ook wij hebben dus een flinke boost gekregen, nieuwe energie en handvaten om verder aan de slag te gaan met Aiden’s ontwikkeling.

Uiteindelijk was het dus toch weer een groot succes, deze therapieperiode. Hij maakt elke keer weer zulke mooie stappen vooruit, geweldig dat we deze kans hebben gekregen! Dankjewel Kids Unlimited dat jullie dit weer mogelijk hebben gemaakt.

Dolfijn ondersteunende therapie cdtc Aiden

Comments are closed.